West is voorstander van de toepassing van open-source technologie en het gebruik van open data. Vaak levert dat voor onze klanten aanzienlijke voordelen in termen van geld en ontwikkeltijd op. Voor West’s activiteiten op het gebied van smart mobility bleek Plannerstack goed in die strategie te passen.

Open source toolkit

Plannerstack (www.plannerstack.org) is een open-source toolkit die kan worden gebruikt om applicaties te maken op het gebied van multi-modale, real-time reisinformatie en reis- of routeplanning. De toolkit kent een logische opbouw:

  • iedere planningsketen is opgebouwd uit een aantal lagen, een zgn. ‘stack’
  • iedere laag is opgebouwd uit een aantal componenten
  • iedere component heeft een eigen functionaliteit

Zo zijn er componenten die zorgen voor de ontsluiting van (open) data, maar ook componenten die de functionaliteit leveren die de eindgebruiker te zien krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een app of in de vorm van een geleverde service (dienst).

Open karakter

Door het open karakter van de stack is het mogelijk om de componenten onderling goed op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van standaard protocollen (bijvoorbeeld GTFS, IF+ARNU, etc.) en open databronnen zoals de NDOV (Nationale Databank Openbaar Vervoer).

TripMonitor

In de context van Plannerstack heeft West een component gerealiseerd waarmee actuele en toegespitste reisinformatie aan een reiziger, die gebruik maakt van het openbaar vervoer (bus en trein), kan worden teruggekoppeld. Deze component heet TripMonitor. De TripMonitor is onderdeel van de applicatielaag in de stack, en wordt gebruikt door de open-source routeplanning applicatie OpenTripPlanner.

Efficiënt reizen

De planner kan zich ten behoeve van de reiziger abonneren op updates en wijzigingen die betrekking hebben op een geplande route. De TripMonitor zal dan luisteren naar actuele verkeersupdates voor de betreffende reis, zoals vertragingen en incidenten. Als er zich ernstige verstoringen in het reisschema voordoen dan zal de TripMonitor de reiziger (via de routeplanning-app) op de hoogte stellen en eventueel een alternatieve route voorstellen. Het resultaat is dat de reiziger voortaan niet meer voor verassingen komt te staan en zijn reis onder elke omstandigheid op de meest efficiënte manier voor hem gepland wordt.

Reizigersstromen in goede banen leiden

Bij grote spektakels, zoals de Toppers In Concert in de Amsterdam ArenA, is het van groot belang de reizigersstromen in goede banen te leiden. Voor het eerst gaat TripMonitor dit jaar hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Meer weten over TripMonitor? Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Heb je een vraag? Stuur ons een mail en we komen spoedig bij je terug.

Niet leesbaar? Verander tekst captcha txt